• Een rondwandeling bij...

    het museum More Kasteel Ruurlo

Even buitenkijken bij…

… Museum More Kasteel Ruurlo.

Na jaren van leegstand en achterstallig onderhoud is Kasteel Ruurlo met een aantal bijgebouwen waaronder de Oranjerie en omringende tuinen in 2013 aangekocht door entrepreneur Hans Melchers.

Op initiatief van de familie Melchers is het vervallen kasteel met dito park getransformeerd naar een toegankelijk museum met landschapspark waar de historie weer voelbaar is.

In 2017 kreeg Meeuwis de Vries Tuinen opdracht voor de renovatie van het vervallen park. Francoise: “Een kleine renovatie van de voortuin van het kasteel, werd een gehele aanpassing van het park en terras.  Wat met name erg belangrijk was, was het uit handen nemen van de zorg van de familie van alle facetten die met het buitenterrein te maken hadden.

Om het kasteel en haar omgeving geschikt te maken als museum zijn een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Parkeergelegenheid, duidelijke routing naar het kasteel en verlichting door het hele park. Verschillende prachtige bomen zijn aangelicht.

Daarnaast moest het park ook goed afgesloten kunnen worden in verband met beveiliging. Het park wordt omheind door grachten en daarnaast hebben we verschillende toegangen moeten sluiten. Als prachtig sluitstuk hebben we de (elektrische) poorten mogen ontwerpen. Deze zijn met de hand gesmeed en voorzien van bladgoud.

Het kasteel is niet alleen museum, maar ook trouwlocatie. Renovatie van de hoofdingang, het ‘huwelijksbootje’, bankjes , alles werd in ere hersteld.

De bruggen (maar liefst 7 stuks!) zijn vervangen of gerenoveerd. Het prachtige bos en vrijstaande bomen zijn hersteld. De Oranjerie is in ere hersteld waar op het door Meeuwis de Vries Tuinen aangelegde terras een heerlijk kopje koffie of lunch genuttigd kan worden.

Het prachtige park rondom kasteel Ruurlo is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018.

In de nominatie wordt het volgende geschreven: met de nodige eenheid, flair en ambitie is een bijzondere plek en voorziening – wat aanvoelt als een cadeau –  toegevoegd aan de culturele  infrastructuur van de Achterhoek.

© Tophoveniers | webdesign by BRANDRS