Onkruid

Voor velen waarschijnlijk heel herkenbaar: onkruid of ongewenste begroeiing tussen de tegels van je terras of tuinpad. Het is een veelvoorkomende ergernis voor tuinliefhebbers, maar wat doe je eraan? Onkruidbestrijdingsmiddelen worden steeds meer verboden, en met reden, want het is slecht voor het milieu. Sinds maart 2016 is door een wetswijziging de inzet van deze bestrijdingsmiddelen door professionals op verharding verboden. Hierdoor zijn hoveniersbedrijven en andere professionals aangewezen op de inzet van alternatieve methodes voor onkruidbestrijding. Je kunt hierbij denken aan borstelen, branden, het gebruik van heet water, et cetera.

Natuurvriendelijk verwijderen van onkruid

Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Voor het verdelgen van onkruid is kennis van de methode en kennis van het type onkruid nodig. De hoveniers van Hendriks Hoveniers hebben jarenlange ervaring in het op een natuurvriendelijke manier verdelgen van onkruid. Heb je last van onkruid tussen je tegels of op het terras? Dan komen onze hoveniers graag langs om het onkruid op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Ook mos en groene aanslag kunnen we voor je verwijderen. Zo kun jij weer genieten van de tuin! Lees meer over ons tuinonderhoud.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bij de aanleg van een nieuwe tuin zorgen wij er dan ook altijd voor dat onkruid zo min mogelijk de kans krijgt, bijvoorbeeld door de toepassing van een bodem bedekkende beplanting of door het invoegen van het straatwerk.

Tips voor het verdelgen van onkruid
  • Laten we beginnen met de meest eenvoudige manier van onkruid verdelgen (en eigenlijk ook de beste): met de hand. Je kunt hiervoor ook diverse gereedschappen gebruiken, die het verwijderen van onkruid makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een schoffel, een krabber, een mesje of een elektrische borstel. Probeer hierbij zoveel mogelijk de hele wortel mee te nemen, anders komt het onkruid zo weer terug.
  • Maak gebruik van heet (kokend) water bij het verwijderen van onkruid.
  • Je kunt onkruid wegbranden met een speciale onkruidbrander. Hiermee verwijder je echter niet de wortel van het onkruid, dus de kans dat het terug groeit is groot.
  • Veeg je stoep of terras regelmatig met een harde bezem. Hierdoor veeg je de zaden van onkruidplanten weg. Schoffel je tuin ook regelmatig. Hiermee voorkom je de groei van onkruid zoveel mogelijk.

Wil je geen omkijken hebben naar het onkruid in je tuin? Laat je tuin dan onderhouden door onze ervaren hoveniers.