PROJECT

Duurzaam Hotel Schiedam

©Wijsman Hoveniers

Duurzame buitenruimte Van der Valk Hotel Schiedam

Het nieuwe Van der Valk Hotel in Schiedam is naast een hotel ook een voorloper op het gebied van duurzaamheid en groene innovatie. Wij hebben bijgedragen aan dit project door het verwezenlijken van de buitenruimtes van dit ambitieuze project. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen van dit bijzondere project.
Ontdek meer

Inspiratie

Duurzaamheid als hoeksteen
Groene zitelementen: 3d geprint hergebruikt plastic
Een kruidentuin voor eigen gebruik
Natuurlijke integratie met de omgeving
Sedumdaken en duurzaam onderhoud
BREEAM
CONTACT

Duurzaamheid als hoeksteen


Bij de ontwikkeling van het Van der Valk Hotel in Schiedam stond duurzaamheid centraal. Het hotel wilde volledig klimaatneutraal worden en heeft hiervoor tal van innovatieve maatregelen genomen. Denk aan zonnepanelen, warmte- en koude-opslaginstallaties, en het gebruik van kooldioxide in plaats van freon als koelvloeistof. Wijsman Hoveniers kreeg de uitdaging om de buitenruimte van het hotel te ontwerpen en aan te leggen met oog voor duurzaamheid en groen. Een uitdaging die zij met beide handen hebben aangepakt. Van dit soort projecten krijgen wij energie!

Groene zitelementen: 3d geprint hergebruikt plastic


Een van de meest opvallende kenmerken van de buitenruimte zijn de zitelementen gemaakt van 3D geprint hergebruikt plastic. Dit plastic is afkomstig van bouwafval van het hotel zelf, wat betekent dat het op een innovatieve manier een tweede leven krijgt als comfortabele zitplekken. Deze benadering van circulaire economie past perfect binnen de duurzame strategie van het hotel.

Een kruidentuin voor eigen gebruik


Naast esthetische overwegingen had het hotel ook functionele eisen voor de buitenruimte. Zo wilden ze een kruidentuin voor eigen gebruik in de keuken van het restaurant. Hier kunnen chefs verse kruiden plukken om hun gerechten te verrijken, waardoor er een directe link is tussen de tuin en het bord. Dit draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van de gerechten, maar ook aan een bewuste omgang met voedsel. De kruidentuin is daarom in overleg met het hotel aangelegd om precies bij de wensen van de chefs aan te sluiten.

Natuurlijke integratie met de omgeving


Het ontwerp van de buitenruimte is zorgvuldig afgestemd op de omgeving van Schiedam. Zo zijn de zitelementen vormgegeven als golven, wat een knipoog is naar het waterlandschap van de havenstad. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het bevorderen van de biodiversiteit, met specifieke plantensoorten die bijdragen aan de lokale fauna, zoals bijen en vleermuizen. Ook is er een bijenhotel en een vleermuizenkast aanwezig. Met de uitvoering van dit project laat Wijsman Hoveniers zien dat ze échte specialisten zijn met veel ervaring in verschillende situaties.

Sedumdaken en duurzaam onderhoud


Een ander duurzaam aspect van het ontwerp zijn de sedummatten, bedekt met speciale planten die weinig onderhoud vergen en bijdragen aan het vasthouden van water en het verminderen van fijnstof. Dit zorgt niet alleen voor een mooi groen uiterlijk, maar ook voor een verbetering van de luchtkwaliteit rondom het hotel.

BREEAM


Het Van der Valk Hotel in Schiedam is gecertificeerd aan de hand van BREEAM, de toonaangevende certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Met deze certificering is het Van der Valk Hotel in Schiedam een lichtend voorbeeld geworden van hoe ondernemerschap, toekomstbestendigheid en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan in de bouwsector.

CONTACT

Overbuurtseweg 10a,
2665 CA Bleiswijk

0182 61 64 03
info@wijsman-hoveniers.nl
©2023 TOPHOVENIERS
© Tophoveniers
|
ALGEMENE VOORWAARDEN
|
WEBDESIGN BY BRANDRS