Hovenier Raamsdonksveer

De Rooy Hoveniers: “Een tuin is mooi in al zijn eenvoud.”

De Rooy Hoveniers: “Een tuin is mooi in al zijn eenvoud.”

Modern, klassiek, strak of landelijk. Wat de wensen ook zijn, De Rooy Hoveniers heeft een passende oplossing. Een exclusief tuinontwerp, afgestemd op persoonlijke smaak en leefomgeving, dat vakkundig vertaald wordt in een prachtig aangelegde tuin. Wat maakt het hoveniersbedrijf zo succesvol en wat doen ze anders? Een gesprek met een tophovenier uit ons eigen Land van Heusden en Altena.

Even voorstellen. Günther de Rooy, 40 jaar oud, vader van twee zoontjes en ontwerper. Zijn neef Ben de Rooy, 41 jaar oud, heeft twee dochters en is controller. Samen runnen ze De Rooy Hoveniers dat opa De Rooy in 1940 heeft opgericht en dat in 2009 van vader op zoon is overgegaan. Het familiebedrijf aan de Binnen in Dussen is inmiddels uitgegroeid tot een allround hoveniersbedrijf met een schat aan ervaring en expertise op het gebied van het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen.

Out of the box
Günther de Rooy vertelt wat hen dag in dag uit boeit. “Van niets iets maken. Het begint allemaal met een krabbel op papier. Veel mensen hebben van tevoren geen idee van de mogelijkheden tot ze het eindresultaat zien. Ik vind het leuk om opdrachtgevers te verrassen en het enthousiasme te zien als de tuin aangelegd is. Creatief, nieuwe dingen verzinnen, out of the box denken, dat ben ik. Door accenten en de juiste beplanting het verschil te laten maken. Elementen en ruimten moeten triggeren en prikkelen.”

De inspiratie haalt het tweetal uit binnen- en buitenland. Ben: “We zijn onlangs naar de Chelsea Flower Show in Londen geweest, maar behalve op de beurs kijken we ook in stadstuinen en parken. Daarnaast bezoeken we regelmatig met vakgenoten tuinen en parken in heel Europa om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Ik houd persoonlijk van duidelijkheid, veel beplanting en weinig harde elementen. Niet strak, somber of minimalistisch, maar een natuurlijke tuin. Ik kijk dan tijdens de studiereis of daar nieuwe toepassingen voor zijn.”

Wisselwerking met de omgeving
De natuur kun je niet naar je hand zetten, dat weten ze ook bij De Rooy Hoveniers. Ben de Rooy: “De beste tijd om over je tuin na te denken is in de winter. Als we in het voorjaar aan de slag kunnen, is de kans het grootst dat planten, struiken en bomen aarden en de klanten kunnen genieten van de nieuwe tuin. Bij nieuwbouwwoningen worden wij het liefst in een vroeg stadium ingeschakeld door een bouwkundig architect. Dan kun je ervoor zorgen dat er een perfecte wisselwerking is met de omgeving en de woning.”

“We zien graag dat een tuin een lust is voor al je zintuigen.”

De Rooy Hoveniers heeft opdrachtgevers in heel Nederland, veelal via-via mee in contact gekomen. Günther: “Momenteel lopen er ook projecten in Moskou en Oostenrijk. Bijzonder interessant en uitdagend, want wat in Nederlandse tuinen kan, kan niet in Oostenrijk op glooiende heuvel- en berglandschappen. Je hebt te maken met een ander klimaat, een andere ondergrond, andere plantensoorten en een andere cultuur.”

Tophoveniers
De Rooy Hoveniers maakt deel uit van Tophoveniers, een landelijk initiatief van hoveniersbedrijven die staan voor vakmanschap en exclusiviteit. Tophoveniers heeft een duidelijke visie op een duurzame tuin. De hoveniers realiseren een tuin die een lust is voor het oog en die goed is voor de plaatselijke ecologie. Er wordt bewust omgegaan met energie, materiaal en mensen. Negen hoveniersbedrijven in Nederland mogen het predicaat Tophovenier voeren. Een label om trots op te zijn.

De afgelopen decennia heeft het hoveniersbedrijf uit Dussen laten zien dat zij beslist behoren tot de elite in hun branche en dat zij trots mogen zijn. De eerste prijs in de Tuin van het Jaar verkiezing 2014 is daar maar één voorbeeld van. Ben de Rooy denkt te weten hoe ze het hebben klaargespeeld en hoe het succes van hun bedrijf kan worden verklaard. “De Rooy Hoveniers is uniek in de regio en bescheiden. Zonder onszelf op de borst te slaan, vind ik dat wij dichtbij onszelf en de natuur blijven. We hebben oprechte aandacht voor klant en natuur en zijn betrokken bij het gehele proces, want we zien graag dat een tuin een lust wordt voor alle zintuigen.”

Nazorg
De betrokkenheid van De Rooy Hoveniers is ook merkbaar als de tuin aangelegd is. “Een tuin moet groeien”, legt Günther de Rooy uit. “In het begin is alles nog erg steriel. Pas na een tijdje begint een tuin te leven. Je ziet dat planten zich hechten, gras gaat groeien, vaste planten gaan bloeien en de beplanting begint zijn weg te zoeken. Wij houden contact met klanten en informeren geregeld naar de conditie van de tuin.”

Zijn neef valt hem bij. “Nazorg vinden wij belangrijk. We begeleiden opdrachtgevers van a tot z. Na oplevering geven we ze een persoonlijk onderhoudsboekje mee met tips en adviezen over het onderhoud van de tuin, maar we gaan ook vaak zelf kijken hoe de tuin erbij staat. Als we problemen of aandachtspunten zien, pakken wij dat op. Dat maakt deel uit van onze service. We krijgen ook weleens spontaan foto’s opgestuurd van mensen die vragen hebben of juist ontzettend genieten van alles wat groeit en bloeit in hun tuin.”

Een terras, overkapping, buitenkeuken, vijver of zwembad, De Rooy Hoveniers deinst nergens voor terug. Het bedrijf staat voor ervaring, kwaliteit én bescheidenheid – net als de tuin – mooi in al zijn eenvoud.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *