• Even buitenkijken bij…

    een tuin in Nieuwerkerk aan de IJssel

Even buitenkijken bij…

…een strak maar sfeervolle tuin

Deze strak vormgegeven door Wijsman Hoveniers ontworpen tuin ligt in Nieuwerkerk aan de IJssel rondom een moderne woning met een kubistische vorm. De tuinen in dit veengebied zakken met name bij belasting met zand of bij het ophogen van meer dan ca. 30 cm,. tot soms wel 25 cm. per jaar. Om deze zakking te voorkomen hebben we bij de opbouw van de tuin onder de verhardingen en het gazon polystireen platen gelegd waardoor de tuin als het ware op het water drijft en er dus geen of nauwelijks zakking plaats vindt. Een veel toegepaste methode in dit gebied.

De wens van de klant was om de tuin volledig op de woning aan te laten sluiten maar daarbij ook rekening te houden met  de privacy. Daarbij stond ook ruimte voor een buitenkeuken; een plekje aan het water;  een waterelement  en sfeerverlichting hoog op het wensenlijstje. Door het gebruik van strakke witte Platoflex tuinmuren is er een intieme bij de woning passende sfeer ontstaan, waarbij tegelijkertijd de gewenste privacy gewaarborgd is. Tegen de tuinmuur aan de rechterzijde is een zitplek bij de buitenkeuken gerealiseerd. De onderheide vlonder achter de woning en in de tuin zijn voorzien van duurzame hoogwaardige Esthec Terrace planken.

Op de lange muur aan de linkerzijde hebben we sfeerverlichting van Dexter Design aangebracht. Voor deze muur staan 3 stuks Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouet’ aangeplant. Een zuilvormige hoge amberboom met prachtig blad en  fraai verkleurend in de herfst. Achter in de tuin is een lage muur geplaatst met 3 watervallen die uitmonden in een met stalen roosters bedekte waterbak. Achter deze muur staan een drietal meerstammige Koelreuteria’s die met hun ingetogen bloeiwijze en een prachtig silouet  voor de juiste tuinbeleving zorgen. Deze roosters komen in de zijtuin “terug” als loopvlonders met daaronder basaltsplit en verlichting zodat deze looppaden sfeervol oplichten tussen de borders.

Opvallende en beeldbeplalende grassen die gebruikt zijn: Calemegrostis acut. ‘Karl Foerster’; Miscanthus sin. ‘Moonlight’; Miscanthus sin. ‘Kleine Silberspinnen’ en Panicum virg. ‘Heavy Metal’

© Tophoveniers | webdesign by BRANDRS