• Even buitenkijken bij…

    huis ’t Zod in Loosdrecht.

Even buitenkijken bij…

…de tuin rond het huis ’t Zod in Loosdrecht

Dankzij de aanwezigheid van heldere lijnen in het ontwerp die de organische opbouw van de tuin ondersteunen voelen de bewoners zich erg thuis in deze groene oase. Dit totaalbeeld is tot stand gekomen doordat Groenpartners als adviseurs al vanaf het begin aanwezig waren bij de locatie en ontwerprichting van de gebouwen, een ideale situatie om het ontwerp van de tuin tot zijn recht te laten komen. De vraag hierbij vanuit de bewoners was om de natuurlijke en gemoedelijke sfeer rondom het originele zwemhuisje in ere te herstellen en door te voeren in de nieuwe aanleg van gebouwen en tuin. Tijdens deze intensieve samenwerking is er teruggegrepen op de historie van het landschap en ruimte gecreëerd voor de hobby van de bewoners: het zeilen op de plassen.

Historische charme
Het landschap waarin het huis staat bestaat uit open plassen met daarin legakkers die ontstaan zijn uit het vroegere gebruik van het landschap, namelijk het turfsteken. In de loop van de eeuwen is daarop een eigen vegetatie ontstaan en bij het ontwerp en specifiek het beplantingsplan van de tuin is er goed gekeken naar de oorspronkelijke vegetatie die van origine groeit op de daar aanwezige veengrond. Een heel aantal soorten varens voelen zich hier bijvoorbeeld erg thuis. De toegang op de legakkers worden gevormd door paadjes die gevormd worden door korte stammetjes van elzen en wilgen, de zogenaamde knuppels, die afgestrooid worden met houtsnippers. Een oud maar duurzaam gebruik wat nog steeds een ideale techniek is om verharding te creëren op slappe grond.

Heldere lijnen en organische natuur
Het centrale huis staat op palen in het water en is verbonden met het land door middel van twee grote houten trappen. Een deel van de tuin is moerasgebied met diverse natuurlijk bloeiende planten en een deel van de tuin bestaat uit gemaaid gras met aan de randen natuurlijke beplanting, een prachtige ondersteuning voor de lokale fauna. Een breed vlonderpad van hout vormt de verbinding tussen de openbare weg over het moerasgebied naar het huis. Vanaf het brede houten pad gaan er smallere houten paden richting de legakkers die zich weer vertakken in knuppelpaadjes en houtpaadjes, hierdoor is de gehele tuin op een onopvallende manier toch ontsloten. Niet alleen vormen de paden zichtassen maar ook het gemaaide grasveld geeft diepte aan de tuin en zicht op het omringende plassenlandschap, één van de wensen op het lijstje van de bewoners. Door het gebruik van natuurlijke beplanting is het onderhoud tot een minimum beperkt. De kracht van Groenpartners is het maken van een esthetisch verantwoord ontwerp wat ook heel praktisch is en dat goed aansluit bij de wensen van de bewoners maar vooral ook naadloos overgaat in het landschap.

© Tophoveniers | webdesign by BRANDRS