• Een duik in…

    de tuin van de dorpsboerderij.

Een duik in…

…de tuin van de dorpsboerderij

Boerderij Bijdorp ligt midden in het dorp Kockengen en is door de bewoners geheel aan de buitenkant gerestaureerd. Toen deze restauratie was afgerond was de vraag aan Groenpartners om een tuin- en erfcombinatie te ontwerpen en aan te leggen die past bij deze dorpsboerderij. Dit, zonder uit het oog te verliezen dat we in de 21e eeuw leven. De tuin en het erf zijn inmiddels al 15 jaar geleden ontstaan door een zeer plezierige samenwerking tussen de bewoners en het team van Groenpartners en al die jaren maakt iedereen nog steeds met veel plezier gebruik van deze groene omgeving, zowel gewaardeerd door de bewoners als het Groenpartners team tijdens het onderhoud.

Kenmerkende elementen uit deze boerderijtuin zijn onder andere het leifruit, de IJssel-klinkertjes, het gebruik van grind en de bloeiende boeren bloemen. Een ander opvallend element aan deze tuin is de connectie met het aansluitende open veenweide gebied. De sloten van deze polder lopen tot op het erf en op verzoek van de bewoners heeft Groenpartners een natuurlijk zwembad gerealiseerd in één van deze sloten. Het water in de sloot op het erf kan niet alleen gebruikt worden om te zwemmen, maar ook om op te schaatsen in de winter. Door de vormgeving en het doordachte materiaalgebruik sluit ook dit zwembad naadloos aan aan het landschap. Door het landschap bewust aan te laten sluiten bij het erf zijn er prachtige zichtlijnen ontstaan over de tuin en door de boomgaard. Een door een haag omsloten terras biedt privacy en is beschermd tegen de altijd waaiende polderwind door vrijwel onzichtbare glazen panelen.

Aan de voet van de aanwezige knotwilgen zijn makkelijk te onderhouden bloeiende bloemen geplant om de tuin op te fleuren. De planten die zijn gebruikt zijn specifiek gekozen voor de veengrond waarop de tuin ligt zoals het groot hoefblad, de kattenstaart en de dotter. De aanwezige fruitbomen grijpen terug op de oude boeren sfeer. Het team van Groenpartners snoeit deze bomen elk jaar volgens de beredeneerde snoei, waardoor zowel de bloei als de fruitopbrengst optimaal is. Op het erf hebben zijn er twee gietijzeren palen gevonden van het originele inrijhek en Groenpartners heeft bij deze palen een nieuw hek ontworpen met de naam Bijdorp weer trots op de spijlen.

Historisch gezien werden boerenerven op een ambachtelijke en duurzame manier onderhouden: alles werd gerecycled (oude stenen werden verwerkt in de onderlaag voor nieuwe grindpaden, gevallen bladeren werden verwerkt in voedende compost) en onbespoten fruit werd gekweekt voor eigen gebruik. Groenpartners onderhoudt de huidige tuin op eenzelfde duurzame manier met biologische bemesting.

© Tophoveniers | webdesign by BRANDRS