De verzorging van kuipplanten

Planten in potten, ook wel kuipplanten genoemd, zijn handig om je dak- of tuinterras mee op te vrolijken! Even schuiven met wat potten en je hebt weer een andere setting. Om volgend jaar zomer weer te kunnen genieten van (niet winterharde) bloemenpracht, is het raadzaam de kuipplanten in de winter een plaatsje te geven onder een afdak of in de schuur. Hoe je de planten dan onderhoudt, leest u hier!

Voordat de vorst haar intrede doet…

Het gevaar met kuipplanten is dat ze snel uitdrogen. Planten in potten hebben vaak water nodig. Let ook op de vorm van de plant en zijn blad. Planten met bladeren die de pot als een paraplu afdekken profiteren minder van een bui dan planten waarbij het regenwater langs de stengel kan aflopen. Tevens hebben planten met meer bladoppervlakte over het algemeen meer water nodig. Ook het tegenovergestelde is mogelijk. Natte voeten! Dit gebeurt als er water in de pot blijft staan. Niet alleen gaan de wortels dan rotten, ook krijgen deze een tekort aan zuurstof. Een goede afvoer is dus erg belangrijk!

Bemesten is een belangrijk onderdeel in de verzorging van een kuipplant. met de wortels zoekt een plant zelf de mineralen die het nodig heeft. Bij kuipplanten is de ruimte echter heel beperkt. Bemesten is dus nodig tot begin september. De mate verschilt per plant.

Vanaf half oktober…

De meeste kuipplanten moeten voor de vorst naar binnen, meestal rond half oktober. Wat u het beste kunt doen voordat planten in de ‘winterstalling’ gaan, is de gevallen of verwelkte bladeren en door hout verwijderen. Ook eventueel ongedierte!

Bladverliezende planten kunnen tijdens de winter op een donkere plaats worden gezet. Groenblijvers hebben licht nodig. Hoe warmer de locatie, hoe meer licht de planten nodig hebben. De temperatuur schommelt voor de meeste kuipplanten tussen de 5 en 10 ºC. Ook in de winter is het belangrijk, dat er voldoende luchtcirculatie is. Als ramen de hele periode gesloten blijven, grijpen schimmels en ongedierte hun kans. Zet de potten iets van de grond in verband met mieren. Verder hoeft er maar matig water gegeven te worden. De meeste planten hebben nauwelijks water nodig. Blad houdende kuipplanten moeten echter niet uitdrogen.

Het is raadzaam vanaf eind januari op ongedierte te controleren, omdat schildluis dan kan verschijnen en ook spint, wolluis en bladluis vanaf begin februari mogelijk zijn.

Hulp gewenst bij de verzorging van uw kuipplanten? Geen probleem, de Tophoveniers helpen u graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *