Bloeiend najaar

De zomer is voorbij. De herfst is begonnen. De kleurrijke zomertuin wordt sober en struiken en bomen verliezen langzaam hun blad. Dat wil echter niet zeggen dat je uit hoeft te kijken op een treurig ogende, uitgebloeide tuin. Kies borderplanten die lang doorbloeien of hun bloemen pas in de herfst openen, dan houd je je tuin tot ver in het najaar aantrekkelijk!

Het najaar spreekt al je zintuigen aan. Die zoete geur van bladeren en mos, de smaak van gepofte kastanjes, het ritselen van de wind in de grassen en het schitterende kleurenpalet van de bomen en najaarsbloeiers die juist hun bloemen showen in het herfstseizoen. Vergeet het idee dat een tuin in het najaar saai is. Integendeel, je kunt heel creatief zijn met kleur in je tuin door te spelen met een grote variëteit aan najaarsbloeiers. We geven wat inspiratie!

  • De pruikenboom (Cotinus coggygria) is aantrekkelijk in het najaar vanwege de bloeiwijze en de vlammend oranje herfstkleur. Vooral de rode steeltjes die na de bloei overblijven zijn opvallend en bedekken de boom als een pruik.
  • In de tuin verdient de dwergmispel (Cotoneaster dielsianus) met zijn sierlijk gebogen takken zeker een plaatsje! Na de bloei in juni zijn de takken in het najaar bedekt met rode, glanzende bessen en de kleine blaadjes kleuren mee.
  • Vanaf de nazomer verschijnen de grote stevige stengels van de Japanse anemoon (Anemone x hybrida) met daaraan bloemen in een los scherm. De knoppen alleen al zijn de mooite waard met hun viltig jasje.
  • De gestippelde bloemen van paddenlelie (Trichyrtis) zijn bijzonder. Oorspronkelijk komen deze uit de bossen van Oost-Azië, de reden dat deze bosplant het in (half)schaduw en vochtige grond goed doet.
  • De meeste soorten asters pieken ook in de herfst. Met de margrietachtige bloemen en stralend gele harten een graag geziene gast in elke tuin.
  • De bloemen van ijzerkruid (Vernonia) lijken op die van asters, maar ze zijn geen familie van elkaar. Door hoogte en robuustheid de ruggengraat van een border, maar door luchtigheid niet overheersend.
  • In de zeer uiteenlopende Salvia-familie (800 soorten!) komen  planten voor van 20 tot 200 centimeter hoog en van wit tot paars tot blauw bloeiend.
  • Volgens liefhebbers is het vedergras (Stipa tenuissima) één van de mooiste siergrassen. Heel begrijpelijk, want de fijnbladige polletjes maken aantrekkelijke ‘fonteintjes’ met daarboven sierlijke pluimen en naalden die ‘veren’ worden genoemd.
  • Prachtriet (Miscanthus) varieert in hoogte, bloeikleur en -vorm, bladkleur en -vorm. Allemaal imposant: er bestaan soorten van 100 tot meer dan 350 centimeter hoog.

Eens van gedachten wisselen over uw tuin in de herfst? Wees welkom!

Tip! Wanneer je toch gaat planten, stop dan meteen een aantal voorjaarsbollen in de grond. Zo geniet je volgend voorjaar van kleur in je tuin!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *